Pogovarjali smo se z Janc Blažem, s 23-letnim rokometašem, ki je svoje osnovno rokometno znanje pridobil ravno v sevniškem okolju. Nato ga pot preko Celja vodila v poljski klub Kielce, trenutno pa v domačem okolju z nestrpnostjo pričakuje naslednjo sezono, ko bo začel igrati za sloviti rokometni klub FC Barcelona.

Blaž Janc (vir: https://www.instagram.com/janc8/?hl=en)

Pozdravljeni. Za vami je še ena uspešna sezona. Lahko bi dejali, da je šla vaša športna pot strmo navzgor in da ste pri 23 letih eno izmed največjih rokometnih imen na svetu. Čemu dajete največje zasluge za takšne dosežke in kako bi vi ocenili dosedanjo športno pot?

Najprej bi se rad zahvalil za takšne pohvale. Res je moja športna pot do danes šla samo navzgor in res sem vesel in ponosen na to. Je pa dejstvo, da za tem stoji veliko odrekanja, treningov, slabih trenutkov oziroma težkih. Vedno je v športu pokazano samo najboljše in najlepši trenutki. Moram pa povedati, da za mojimi uspehi in vsem tem ni bilo vedno tako lepo in lahko, tako da je potrebno vztrajati, verjetni v to in le tako ti lahko uspe. Zaenkrat sem zelo vesel in ne bi nič spremenil na moji športni poti. Upam in verjamem, da bom v takšnem stilu nadaljeval.

V naslednji sezoni boste postali član slovitega kluba FC Barcelona. Kakšna so pričakovanja?
Česa se najbolj veselite?

Uresničile so se mi otroške želje in mislim, da je želja vsakega športnika, da bi enkrat oblekel dres in zaigral za slovito Barcelono. Prišel sem do vrha, po mojem mišljenju višje od tega ne gre. Je pa dejstvo, da priti na vrh je izjemno težko, še težje pa obstati na vrhu, tako da me sedaj čaka veliko dela, da bom postal še boljši.

V Rokometnem klubu Sevnica, v klubu, kjer ste začeli svojo športno pot, je letos prišlo do večjih sprememb. Zamenjalo se je vodstvo kluba, v domače okolje so se vrnili nekateri igralci in trenerji, velik poudarek je na delu z mladimi,… Zdi se, da si želijo čim bolj približati najboljšim rokometnim klubom v Sloveniji. Ali mogoče spremljate rokomet v Sloveniji, oziroma dogajanje v Rokometnem klubu Sevnica?

Spremljam slovensko ligo, tako da sem na tekočem. Spremljam tudi mlajše kategorije, glede na to, da mi brat Mitja igra v Celju za kadete in mladince. Vesel sem tudi za RK SEVNICO, da je zamenjala vodstvo in predstavila neko novo vizijo, ki pa zaenkrat gre v pravo smer. Sevnica ima bogato rokometno zgodovino, tako da bi bilo res škoda, če bi vse skupaj šlo v negativno smer, zato sem res vesel, da se dobro dela in da ima klub vizijo. Najbolj pomembno pa je, da imajo mladi možnost trenirati rokomet.

Kakšno bi bilo vaše sporočilo mladim rokometašem in rokometašicam? Zakaj menite, da se je dobro ukvarjati s športom, zakaj se vključiti v rokometni program?

Rad bi povabil čim več mladih, da se ukvarjajo s športom, kajti šport je način zdravega življenja, druženja. Veliko pozitivnih stvari ti da šport. Moj moto pa je, da vedno vztrajaj, saj se ti enkrat vse to poplača. Bodi pošten, saj je to edina pravilna pot. Nazadnje pa ostani skromen takšen kot si bil na začetku svoje poti in tako se jaz trudim biti danes skromen fant iz Loga pri Sevnici.

Najlepša hvala za vaše sodelovanje. Želimo vam še veliko športnih uspehov in upamo, da si boste uspeli kdaj ogledati rokometno tekmo v sevniški športni dvorani.