Rokometna dogajanja se počasi, a vztrajno vračajo v športne dvorane. Veseli nas predvsem spoznanje, da so naši igralci in igralke kluba zelo pogrešali rokometne dogodivščine. Več o dogajanju v klubu vam bomo predstavili v naslednjih objavah, tokrat pa vam predstavljamo ekskluzivni intervju z enim najboljših desnih kril Evrope in igralcem, ki je svojo športno pot začel prav v naši Sevnici – Blažem Jancem.

Blaž Janc je po besedah FC Barcelona “vsestranski igralec, ki velja za enega največjih evropskih rokometnih talentov.” Je Boštanjčan, ki je pri petnajstih letih iz Sevnice prestopil k najuspešnejšemu slovenskemu klubu – RK Celje Pivovarna Laško in isto leto debitiral v najmočnejši ligi na stari celini. Kot eden ključnih členov celjskega moštva, se je leta 2017 preselil takrat aktualnim evropskim prvakom Łomża Vive Kielce, kjer je odigral tri sezone in prestopil v trenutno ‘nepremagljivo’ Barcelono. Na klubski ravni je uspešno stopil v čevlje velikega Victorja Tomasa, hkrati pa je blestel tudi na reprezentančni ravni, leta 2017 je s slovensko rokometno reprezentanco osvojil bronasto kolajno na svetovnem pervenstvu.

Z aktualnim športnikom leta Občine Sevnica se je pogovarjal predsednik RK Sevnica, Miran Sečki.

Blaž JANC na tekmi z Belorusijo v okviru IHF svetovnega prvenstva 2021 v Egiptu. Borg El Arab Sports Hall, Alexandria, Egipt, 18.01.2021
© Jozo Cabraja / kolektiff

1.V mesecu januarju ste se udeležili Svetovnega prvenstva v rokometu v Egiptu. Kako bi opisali organizacijo prvenstva?

Organizacija prvenstva ni bila na najvišji ravni. Videlo se je, da je bila ”corona” in da so bili temu primerno posebni protokoli, zapleti, na katere niso bili navajeni, oziroma pripravljeni. Pa vendar se je na koncu vse rešilo in izpeljalo do konca, kar je najbolj pomembno.

2. Ste zadovoljni z uvrstitvijo Slovenije?

Z uvrstitvijo nisem zadovoljen, saj smo sposobni veliko več. Na koncu nam je zmanjkalo malce sreče, ampak to je šport. Sedaj moramo popraviti nekatere stvari in na naslednjih tekmah pokazati napredek. Vseeno bi čestital ekipi za borbeno predstavo, borili smo se do konca, kljub raznim nevšečnostmi.

3. Prihajajo novi izzivi. Kakšne cilje imate na klubskem in reprezentančnem področju?

Klubsko so cilji povsem jasni, definitivno je to osvojitev evropskega pokala, za kar delamo in  treniramo. Poleg tega seveda špansko prvenstvo in pokal. Z reprezentanco pa je največji cilj uvrstitev na Olimpijske igre in za to moramo narediti vse.

4. Rokomet igrate v enem izmed največjih športnih klubov na svetu. Ali ste se prilagodili življenju v Barceloni?

Igrati za Barcelono je velik privilegij in čast. Mislim, da so sanje vsakega športnika enkrat zaigrati za Barcelono. Vsi vemo, za kakšno institucijo gre. Meni so se sanje uresničile in res sem vesel in ponosen, da sem iz malega Loga pri Sevnici prišel do velike Barcelone. Sedaj sem se že dodobra navadil na življenje, klub, soigralce, nov sistem, tako da res uživam.

5. V zadnjem obdobju ste doživeli pomembno spremembo tudi na osebnem področju, dobili ste sina. Kako se znajdete v vlogi očeta?

V septembru se mi je rodil sin Lars. To je največ, kar se ti lahko zgodi v življenju. Res neizmerna sreča, veselje, ponos. Definitivno bi rad čestital moji partnerki Zali, ki je zdržala vse napore in danes najlepše skrbi za Larsa, jaz pa ji seveda pomagam. Na vlogo očeta sem se že privadil. Od nekdaj sem imel rad otroke, tako da sedaj res uživam v tej vlogi.

6. Ponovno ste bili predlagani za Športnika leta v Občini Sevnica. Kakšno sporočilo bi poslali vsem mladim rokometašem in rokometašicam v sevniški občini?

Najprej bi se rad zahvalil, da sem ponovno predlagan za športnika občine Sevnica. Še vedno sem vesel in ponosen, ko se vrnem domov v svoj rojstni kraj in občino. To mi res veliko pomeni. Vsem rokometašem oz. rokometašicam sporočam, naj verjamejo v to kar delajo, naj si postavijo jasen cilj in nikoli naj ne obupajo, saj le tako lahko prideš do vrhunskega uspeha. Vedno so padci in vzponi, tako da trdo delo in jasen cilj vedno pripelje do konca. Srečno vsem in seveda brez poškodb.

Blažu se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje, hkrati pa želimo še veliko športnih uspehov in upamo, da si bo uspel kdaj spet ogledati rokometno predstavo v sevniški športni dvorani!